Øv, der er brandbæger på folden

Mange hesteejere kender den, og man bliver ikke glad, når man ser den på sin hestemark!

Planten kan blive op til 40-100 cm. høj har har sine gule blomster i en skærmform i toppen. Blomsterne er gule i midten og med små gule kronblade. Vårbrandbægeren er er 1-årig og spire frem i efteråret og blomstre året efter i maj og juni. Engbrandbægeren er 2- eller flerårig, og blomstre i juli-september. Engbrandbægeren er noget mere giftig end vårbrandbægeren.

Giftig plante

Giften i planterne er Pyrrolizidine alkaloid, og bruges af planten til at beskytte sig mod insekter. Giften nedbrydes ikke ved tørring, og det betyder, at den også vil kunne findes i hø og wrap, hvis der har sneget sig en brandbæger med i et slæt.

Heste er meget følsomme for forgiftning af disse planter. Forgiftningen kan både være akut og kan også komme snigende. Forgiftningssymptomerne er stærke smerter hos hesten, og det kan være meget svært at smertebehandle.

Nogle hestefolk går lidt i panik, hvis de ser brandbægere på deres marker. Heldigvis er det sådan, at giften gør planterne meget bitre, og derfor vil hestene nødigt spise brandbægere, hvis der er føde nok. Man kan godt se en nedgræsset mark, hvor brandbægerne står urørte. Det store problem er, hvis der skal laves hø eller wrap på marken. Bitterheden forsvinder ved tørring, men giften er lige så farligt, som ved en frisk plante.

Bekæmpelse

Den bedste måde at komme af med planterne på er at håndluge dem væk. Det skal helst gøres før starten af juli, så planterne ikke når at sætte nye frø. Planterne skal trækkes op med roden og fjernes fra folden. Fordi planterne kun lever i få år, så er det muligt at luge sig ud af problemet over et par år. Det kræver altså hårdt arbejde!

En anden mulighed er helt at omlægge marken.

Hårdt arbejde forude…

Mine nye folde har en del brandbægere, så jeg ved, at jeg i de næste par år kommer til at bruge mange timer på at hive planter op ad jorden. Nogle gange tager jeg en affaldssæk med op på marken og fylder den. Andre gange tager jeg trillebøren med. Det kan være ganske underholdende at gå og “græsse” med sine heste, men – ærligt – er det mest bare hård og ret kedeligt arbejde.

Jeg plejer at smide min høst på bålet med det samme.

Du kan læse mere om vårbrandbægere her

Du kan læse mere om bekæmpelse af brandbægere her

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *