Frostfri vand er lidt af et “must”. Den første sommer på gården gik med et badekar og en vandslange, men når temperaturen nærmer sig frysepunktet, så bliver det mere bøvlet: Vandslangen fryser og skal slæbes ind og ud. Nervøsiteten, som hele tiden ligger der: Fryser det så meget, at vandspejlet fryser helt til? I efteråret gik vi i gang med at etablere frostfri vand til hestene.
Hvad skal man vælge?
Der findes flere forskellige systemer for frostfri vand. Nogle har et varmelegeme under koppen, og andre fungerer med en ventil, så vandet trækkes op fra frostfri dybe, når koppen bruges.
Jeg har gode erfaringer med kopper med varmelegeme. De svigter ikke, og i kombination med en sensor, der sørger for at tænde og slukke for varme, når temperaturen svinger, så er det ikke meget strøm, der bruges i løbet af et år! Samtidig er det ikke noget problem at lægge en ledning til el ned, når der alligevel er gravet op til vandslangen.
Valget faldt på en Suivia frostfri drikkekop. Den har et lille vandspejl, så hestene ikke behøver at trykke på noget for at få vand. Når de drikker, så løber der automatisk mere vand i koppen. Det kræver ingen tilvænning. Hestene gik til den fra første dag.
Jeg valgte også at købe en sensor, som kan stilles efter eget valg. Jeg har valgt, at varmen skal tænde, når temperaturen er under +1 grad.
Etablering
Vandbrønden lå ca. 20 meter fra der, hvor vandkoppen skulle stå. Det betød, at mini-graveren måtte i gang igen.
Fra vandbrønden og ud til vandkoppen trak vi en kraftig vandslange og en ledning til strøm. Der blev gravet ned i frostfri dybde, som er ca. 1 meter. Vandkoppen monterede vi på et cementrør. Vandslange og el blev ført op igennem cementrøret, som med isoleret med lecca-nødder.
Det er afgørende, at vandkoppen står i vatter, da den lille mekanisme i koppen, der tænder og slukker for vandet er ret følsom.
En transformer til strømmen skal bruges til tilslutning af strøm.
Priser
Lige præcis med frostfri vand, så får man altså noget nytteværdi for sine penge! Vandkoppen kostede ca. kr. 2100,-. Transformer til strøm ca. kr. 600,- og sensoren kostede ca. kr. 550,-. Jeg valgte at spare en flot grøn holder til vandkopper og en betonklods, som den monteres på. Det ville løbe op i ca. kr. 1.800,- ekstra. Priserne er eksl. moms.
Der skal også medregnes indkøb af en kraftig vandslange og en ledning, som kan tåle at ligge i jorden, og så er der lige gravearbejdet! Selve monteringen kan godt klares af et par stærke hænder, brugsanvisninger og lidt snilde.
Jeg er glad!
Jeg er glad! Hestene brugte koppen fra dag 1, og selvom en af de lidt fjollede ungheste forsøgte sig med et fodbad de første par dage, så har der ingen problemer været. Altid rent vand i koppen – aldrig heste, der står og venter på at drikke.
Den eneste lille anke: Sensoren har ikke en lille lampe, der lyser, når den har målt under +1 grad. Det betød, at jeg starten var ude og stikken en hånd i vandkoppen for at sikre med, at vandet var lunt, når der var frost. Vi har løst problemet ved at forbinde sensoren med en el-pære, som vi har hængt op i legehuset, så nu ved jeg, at der er tændt for varmen i vandkoppen, når der er lys i legehuset 🙂
Deklarering:
Jeg har intet samarbejde med de nævnte virksomheder og/eller produkter. Jeg skriver alene ud fra, hvad jeg har egne erfaringer med.