Det bedste i hele verden er at se et føl komme til verden. Jeg har været heldig nok til at opleve det flere gange. Jeg har også oplevet, at en hoppe har gjort alt, hvad hun kunne for at undgå mit selskab, og så “skyndt sig” at fole, når jeg var væk i kort tid.
Jeg er egentlig tilhænger af, at en folende hoppe får lov til at være i fred, og på den anden side, så er der så meget håb og så mange penge bundet i det kommende føl, at jeg virkelig gerne vil være der, hvis der er brug for hjælp.
Forberedelse
Jeg får mine hopper vaccineret 1-2 måneder før foling. Så er føllet dækket ind, og jeg kan godt lide, at hoppen har en “frisk” stivkrampevaccine i kroppen, når hun skal fole.
Jeg har igennem tiden haft hopper, som altid valgte at fole udenfor, og andre, der gerne ville være i stalden. Derfor er det fast rutine at muge løsdriften i bund, og lade gulvet tørre godt et par uger før forventer foling. Nye spåner i hele løsdriften, så føllet lander i et rent miljø, og ekstra spåner på lager, hvis hoppen skubber så meget rundt, at føllet evt. kan komme til at ligge på betongulvet.
Jeg har desværre en ældre hoppe, som godt kan finde på at “stjæle” føl fra de andre hopper. Derfor lukker jeg højdrægtige hopper ind på en fold for sig selv og en enkel selskabshest 1-2 uger før forventet foling. Hoppe og føl får en uges tid sammen, før flokken samles igen.
De små tegn
Jeg kigger altid på hoppens yver (stål). Mælken lægges ned, men der kan stadig være laaaaang tid til føllet kommer. Nogle hopper lægger mælk ned allerrede tre uger før folingen. Dagen op til folingen er yveret ekstra spændt. Når der er vokspropper, så det til gengæld lige op over. Jeg har en hoppe, som danner vokspropper i løbet af dagen, hvor hun så foler om natten. Det er det samme mønster hver gang.
Jeg har også haft en hoppe, som stod med løbende mælk i timerne op til folingen. Det er lidt forskelligt fra hoppe til hoppe, men min erfaringer er, at forløbet er det samme år efter år for en hoppe. Det er meget nemmere at holde øje med en hoppe, som man kender – end en ny avlshoppe, som man ikke kender.
Når folingen er lige op over, så kan hoppen vise lette koliktegn, men det er ikke sikkert! Nogle hopper flemer (krænger overlæben tilbage), som tegn på smerte. De kigger måske på maven og trækker et bagben op til maven.
Føllet ligger på ryggen inde i hoppe, og som optakt til folingen vender føllet sig om, så det ligger delvist på maven/på siden med forbenene strakt frem foran sig. Der findes en lille film, der viser, hvordan føllet vender sig .
I 2015 var vi så heldige, at Diva valgte at fole i stalden, og i videoen herunder kan du se uddrivelsesfasen fra start til slut. Det føltes som en evighed, men videoen er kun syv et halvt minut lang…
Når føllet er kommet til verden
Hvis føllet virker frisk og hoppen veltilpas, så gælder det om at blande sig uden om! Det er godt, hvis hoppen bliver liggende lidt. Så overføres blod fra moderkagen til føllet igennem navlestrengen, som rives over, når hun rejser sig. I denne fase gælder det om at holde fingrene for sig selv, tie stille og lade hoppen og føllet finde ud af det selv. Føllet kæmper med at komme på benene og med at finde frem til mælkebaren. Når det er på plads, så går alting som regel godt.
Efterbyrd & tarmbeg
Hoppen skal af med efterbyrden indenfor 4-6 timer eller kan hun blive forfangen eller få en betændelsestilstand i børen, som gør det vanskelige for hende at blive ifolet igen. De fleste gange går det af sig selv, og andre gange kan det trække ud. Man må ikke begynde at hive i efterbyrden, da den kan gå i stykker og efterlade dele inden i hoppen. Et gammelt bondetrick, som jeg selv har haft held med at bruge er at binde en halvliters colaflaske fyldt halvt op med vand i den del af efterbyrden, der hænger ud, og lade hoppen gå med det. De svingende bevægelser får efterbyrden til at slippe.
Føllet fødes med tarmbeg i tarmene, og det kan de godt kæmpe lidt med at komme af med. Det er meget mørkere end normale hestepærer, og hvis et føl viser tegn på mavekneb, så kan det være, at det skal have lidt hjælp.
Et par pejlemærker for føllet
30 min efter foling begynder føllet at forsøge at rejse sig op
1-2 timer efter foling skal føllet være oppe at stå.
2-3 timer efter foling skal føllet have drukket mælk.
4-8 timer efter foling skal føllet være kommet af med tarmbegen.
Føllets puls er ca. 80 slag i minuttet under folingen, men stiger til ca. 140 slag i minuttet, imens føllet prøver at komme på benene.
Normaltemperatur for føl er 38,5-39,3 grader.
Føllet sover i ca. 1/2 time ad gangen, når det er mæt.