Bygningsbedømmelse

Allerede sidste år, da Toppur var tre år overvejede jeg at få han bygningsbedømt. Jeg fik en god ven til at kigge på ham, og dommen var klar: Det var bedre at vente!

Alle heste uanset alder bygningsbedømmes ud fra de samme kriterier. De nye regler foreskriver f.eks., at hesten skal måles til mindst 138 cm i stangmål, hvis den skal have mere end 8 for proportioner, og hesten skal være muskuløs. Det er krav, som de færreste 3 års heste kan leve op til. Det går altså ikke bare at “trække hesten ind fra marken”. Det kræver forberedelse!

I år tog vi så turen til Herning i midten af maj og fik ham bygningsbedømt. Det var en rigtig fin oplevelse!

Hvorfor fremstille heste til bedømmelse?

For mig er der ingen tvivl om, at det er givende at få professionelle øjne på mine heste. Jeg vil gerne af- eller bekræftes i, at det jeg selv ser, også er det som dommerne ser. Kærlighed til egne heste og “synsninger” er ikke nok for mig. Det er hesteavl simplethen for dyrt og tidskrævende til!

Jeg bruger oplysningerne til at vælge hingst til mine hopper. Jeg kan støtte mig op af hoppernes kåringer, men jeg bruger også tid på at støve rundt i hjørnerne på Worldfengur, hvor jeg slår hingstenes kåringer op, afkommenes kåringer, hingstenes mødres kåringer og mødres afkoms kåringer.

Når jeg er interesseret i at få Toppur bedømt, så skyldes det dels, at jeg synes, at han er en fin hest, men også at han er Nótts første afkom. Det store spørgsmål er jo: Hvordan avler hun? Hun er lille og en skrap dame – Toppur er blevet højere end hende og umiddelbart mere blid af sind. Hvordan med bygningen?

Forberedelse

Toppur var allerede håndteret en del. I januar fik han sko på, og så gik vi i gang med at træne ham. Når jeg skriver “vi”, så mener jeg mest Sidsel Feyling, Feyling Ridning. Det er hende, der har haft arbejdet, og jeg har mest ment noget undervejs. Han blev mønstret, longeret, gået ture med, sprang over små spring i longe, og nåede også at blive redet ca. 10 gange uden “trækker”. Formålet var at bygge muskler på og gøre ham robust over for nye oplevelser.

Vi hældte en masse foder på ham! En unghest, der flytter hjemmefra og bliver sat til at bestille noget, kan godt have svært ved at holde huld. Han blev huldvurderet til 3,5 ved bedømmelsen, og det var måske til den gode side.

Ugen op til kåringen fik han nye sko på. Dagen før vi skulle afsted blev han vasket fra top til tå. Han fik et dækken på og kom ud på folden. Han har aldrig overnattet på boks, så vi ville helst have, at han gik ude.

Og så til Herning!

Program, tidsplan og praktiske informationer kom på mail i dagene op til kåringen. Jeg vidste på forhånd, at tidsplanen som regel er lavet, så de unge heste til bygningsbedømmelse får det hele klaret på en enkel dag. Fredag. Der var måling fra kl. 15-18, og selve bedømmelserne gik i gang kl. 18.

Vi kom til pladsen i god tid. Fandt frem til den boks, som vi havde bestilt og fik Toppur sat ind med lidt hø. Vand fik han tilbudt løbende i en spand. Så gik vi en tur rundt og kiggede på det hele. Stalden, hvor målingerne skulle findes sted og stalden, hvor bedømmelserne skulle finde sted. Vi valgte at få ham målt tidligt, så den del var på plads. Senere var der kø ved målingerne, og så sjovt er det jo heller ikke at stå med en unghingst, som er i byen for første gang. Han tog nu det hele meget roligt.

Vi havde tid til at kigge lidt på de første bedømmelser, før det var vores tur. Så fik vi hentet Toppur og stringlet og tørre ham af en sidste gang, før vi skulle ind.

Fremvisningen

Vi var to, som viste ham. En som trak ham, og en som kunne flytte ben og fastholde hans opmærksomhed. Hestens form kan skifte utroligt meget afhængig af, hvordan den står på benene. Er forbenene lige under hesten eller lidt fremme eller tilbage? Er bagbenene lige under hesten eller lidt tilbage – eller måske kun det ene ben tilbage? Halsens rejsning – og hvad gør det ved ryggen og overlinjen? I løbet af eftermiddagen fik vi hjælp af en garvet fremstiller til, hvordan Toppur ville tage sig bedst ud.

Vi stillede ham op med fronten til den side, hvor publikum sad, så han kunne kigge lidt på dem. Han stod heldigvis rigtig pænt og opførte sig helt roligt. Dommerne bad om, at pandelokke blev trukket til side, så de kunne se hans hoved og øjne. Dommerne kom ud og rørte ved ham. Mærkede på senerne på benene, løftede ben og kiggede på hovene, og kørte hånden hen over ryggen. Mønstring i skridt og trav gik fint, og derefter bad dommerne om, at vi stillede ham med den anden side til.

Resultatet

Toppur fik en bygningsbedømmelse på 7,78. Det er ikke prangende, men heller ikke pinligt. Bestemt ikke! Når jeg sammenligner hans mors bygningsbedømmelse med hans, så er jeg glad for, at hun avler højere end hun selv er. Hun blev målt til 134cm i stang, men det er jo for lidt i dag. Toppur har en tungere hals end sin mor, hvilket dels skyldes at han er hingst, men også fra han far, som også har en kraftig hals. For mig var det interessant, at de begge har fået bemærkningen “Svag ryglinje”. Det er noget, som jeg vil holde øje med, når jeg skal vælge hingst til Nótt i fremtiden.

Ting, der er værd at huske

Det allervigtigste er at læse reglerne! Sæt dig ned og sæt dig ind i de regler, der gælder for kåringer og bedømmelser. På den måde slipper du for overraskelser og får et realistiske billede af, hvad der skal ske, og hvordan din hest bliver bedømt. Især godt at sætte sig ind i krav til mål for at opnå forskellige karakter. Det gælder især for proportioner!

Hent FEIF Breeding Rules and Regulations 2023 her- Start på side 70 i PDF’en

Hent Vejledende mønstringsregler her (PDF)

  • DNA-prøve på hesten. Alle heste, der fremstilles skal have taget en DNA-prøve og den skal være registreret i Worldfengur, før kåringen. Få det gjort i god tid!
  • Vaccinationer. Tjek op på, at hestens vacciner lever op til gældende regler.
  • Sko på ca. 4-5 måneder før fremstilling. Brug en smed, der kender til vores kåringer.
  • Giv hesten nogle oplevelser, som udfordrer den lidt. Lad den se nye ting, blive rørt ved på nye måder. Kør en tur med den og lad den opleve et nyt sted.
  • Træn mønstring i skridt og trav
  • Træn opstilling – prøv dig frem og ta’ en masse billeder af hesten, så du kan se, hvordan den skal står og at tager sig bedst ud. Spørg nogen, der ved mere end dig!
  • Kom i god tid og se dig om på pladsen, før du tager hesten med rundt.

Tak

Tak til Sidsel Feyling, Feyling Ridning for det fine arbejde og den flotte fremvisning af Toppur!
Tak til Terry Christensen for ærlige og gode råd!
Tak til Søren Madsen, Debelmose for svar på pinlige nybegynder-spørgsmål og hjælp til opstilling!